Jag heter Lena Sand och bor 2 mil utanför Strömstad nära gränsen till Norge. Jag har alltid varit glad i djur och under min barndom hade vi kaniner, marsvin, katter, höns, ankor, fiskar och fåglar. Jag önskade mig en hund men fick nöja mig med att kela och gå promenader med farmor och farfars Golden retriever Ami och grannarnas hundar.

Men det året jag fyllde 13 fick jag min efterlängtade hund, då beardisvalpen Charlie (Biricks Certain Cunningham) flyttade in. Vi gick flera kurser tillsammans och åkte på utställningar.

Det var lika roligt att ha hund som jag trott och nu var jag fast i denna underbara hobby. När Charlie fyllde 4 år flyttade Cassie (Taildowns Magic Touch) in. Hon blev stamtiken för kenneln och på den vägen fortsatte det

Jag utbildade mig till instruktör inom Svenska brukshundklubben år 2003 och sedan dess har regelbundet haft valp-, unghund- och allmänlydnadskurser.

Det är väldigt givande och jag lär mig något nytt för varje kurs jag håller och får träffa många olika raser och intressanta människor.

Jag tycker att man bör aktivera och hitta på roliga saker med sin hund. Sedan spelar det ingen roll vad man gör. På köpet får man en lydigare och gladare hund.

Jag tävlar med mina hundar ibland. Tävlandet är absolut inte det viktiga men jag tycker det är roligare att träna om jag har något mål att sikta mot och visst blir jag väldigt glad när någon av kennelns uppfödningar gör bra ifrån sig på appellplanen ,agilitybanan, i viltspåret, på brukstävlingen, vallningen eller vad man hittar på. Men huvudsaken är inte att tävla utan att ens beardis får aktivering av något slag, de flesta beardisarna är pigga på det mesta det är bara fantasin som sätter gränser!

Kenneln har blivit placerade på bearded collieklubbens lista för årets lydnadsuppfödare några år i rad:

År 2003 och 2004 blev vi femma och 2005 slutade vi på tredje plats.