Nyheter 2013  
     
 
Lagom till sommarvärmen i början av juli kommer Balder för att bo med oss i fyra veckor när familjen är utomlands. Han är van att vara här och har tillbringat några veckor med oss varje sommar under 6 år. Det är en förmån att få ta hand om sina ”valpar”. Då lär man känna dem ordentligt och vet deras mentalitet så man som uppfödare föder upp hundar med bra sådan.
 
 
 
När sommarlovet precis har börjat startar jag en aktivitetskurs i Strömstads brukshundklubbs regi. Deltagarna kommer under sommaren att få prova på aktiva promenader, rallylydnad och agility. Hoppas de tycker det är lika roligt som jag gör!
 
 
 
I början på juni är det dags för SKK:s utställning i Vänersborg. Märta och jag åker dit för att heja på Ecco och Mattis som ska ställas ut. Båda sköter sig utmärkt i ringen. Ecco får excellent och Mattis får very good i omdöme. Det var roligt att träffa bröderna igen och se hur de har vuxit och utvecklats. Härliga pojkar!
 
 
 
I juni är det dags för en ny extrahund i huset. Lufsen kommer och ska bo i några dagar när hans husse och matte är på semester. Han och Elvis är bröder och de är nu 11 år gamla. Det märks inte det minsta på Lufsen som glatt springer omkring med lätta steg. Härligt att se!
 
 
 
Den första juni tävlar Ellen och jag rallylydnad i Stenungsund. Det blir sista gången i nybörjarklass. Även denna gång blev hon godkänd med 86 poäng.
 
 
 


Den 24 maj är jag på Uddevalla brukshundklubb för att heja på Mattis och Emelie som ska tävla lydnad. Det var väldigt roligt att se deras goda samarbete och glädje på planen som resulterade i en klassvinst på 185 poäng. Mattis har fått titeln LP1 endast 15 månader gammal och på tre tävlingar. Jag är så stolt över Mattis och Emelie. Lycka till i klass 2!
 

 
 
Eftersom vi redan anmält till fler rallytävlingar tävlar Ellen och jag även i Färgelanda helgen efter den förra tävlingen. Det är ju alltid bra med tävlingsträning. Det är rejält varmt denna dagen, men Ellen kämpar på och får 78 poäng och ännu ett godkänt resultat.
 
 
 


Rallytävling i Angered den 12 maj. Ellen och jag tävlar och får ännu ett godkänt resultat på 82 poäng. Detta är hennes tredje godkända resultat så nu har hon fått titeln N RLD. Jättekul!
 

 
 
Den 8 maj tävlar Mattis och Emelie i lydnadsklass 1. Denna gång i hällregn i Kungälv. Trots all blöta får de ännu ett första pris med 173 poäng. Grattis!
 
 
 
Den 5 maj är det dags för examination för rallylydnadsutbildningen. Det går bra, så numera kan jag även hålla kurser i rallylydnad. Det ser jag fram emot!
 
 
 
Den 20 april tävlar Mattis och matte Emelie lydnad för första gången. Det går jättebra och de får ett första pris med 174 poäng. Grattis!
 
 
 
I slutet av mars kommer Nikie, Ella och border collien Meja. De ska bo här en vecka när familjen är utomlands. Ella och Nikie är vana att bo här och välkomnas av sina släktingar.
 
 
 
I februari startar min utbildning till att bli instruktör i rallylydnad. Utbildningen är i Uddevalla och innefattar såväl teori, flera olika delprov och praktiska övningar med egna hundar och att coacha ekipage på hemmaplan. Vi är ett glatt gäng som träffas några helger innan det är dags för examination. Det är mycket arbete med utbildningen men samtidigt väldigt roligt och lärorikt.
 
 
 
Den 16 februari tävlar Ellen och jag rallylydnad inomhus i Göteborg. Det går riktigt bra och vi får godkänd med 94 poäng av 100 möjliga.
 
 
 
Natten den 19 februari avlider Dumle helt plötsligt. Han betedde sig som vanligt dagen innan och gick med på långpromenad och åt mat med god aptit.

På natten får han antagligen en hjärnblödning och hinner avlida innan vi når jourveterinären en timmes bilfärd hemifrån. Dumle skulle fyllt 12 år i maj.

Vila i frid min vän.
 

 
 
Den 14 februari föddes Ullas och Hebbes valpar, 2 hanar och 2 tikar, alla svarta och vältecknade. Eftersom det är Allas hjärtans dag ska de ha namn som börjar på H. Alla kommer att heta något med heart.

Ulla är en mycket bra mamma som tar hand om sina valpar på bästa sätt.
Det ska bli spännande att följa dem i livet!

 

 
 
Årets första hundaktivitet är My Dog i Göteborg. Penny ställs ut torsdag och fredag  och får excellent och blir trea i championklass båda dagarna.

Vi sover över hos Pennys uppfödare. Det är alltid lika trevligt och Penny gillar att få springa omkring och leka med andra welshar.

 
 
 
I mellandagarna åker Märta och jag på utställning i Eidsvoll, Norge. Hon får very good idag också.
 
 
 
Strömstads brukshundklubb hyr en inomhuslokal så vi kan träna även under den kalla och mörka årstiden utan att behöva frysa. Det är mycket uppskattat och jag tränar Penny och Ellen i rallylydnad och Märta i momenten i lydnadsklass 1.
 
 
 
Den 26 november är det dags för NKK Lilleström. Ulla och Märta ska ställas ut. Ulla får excellent och blir 3:a klassen och Märta får very good.
 
 
 
Den 20 november åker Märta och jag till Göteborg för att delta på en valputställning. Maya och Shanti, Märtas syskon, deltar också och det blir ett kärt återseende. Det är väldigt trångt oh varm i lokalen, men alla syskonen uppför sig väl i ringen. Maya blir
Bim-valp, Märta 3:e bästa tikvalp och Shanti placerar sig efter Märta.

 
 
 
En kompis och jag anordnar Strömstads brukshundsklubbs klubbmästerskap den 12 november. Det är Lilla och Stora KM i lydnad, poängpromenad och tävling om klubbens snabbaste hund som står på schemat. Det blev en lyckad dag med härligt väder och trevliga hundmänniskor.

Eftersom jag var medarrangör och tävlingsledare/skrivare  så deltog inga av mina hundar denna gång, men nästa år hoppas jag att vi kan vara med igen.
 
 
 
I slutet av oktober ska Funnys familj åka på semester i 19 dagar, så Funny får bo hos oss under denna tid. Hon anpassar sig snabbt till våra rutiner. Det är en förmån att få vara hundvakt åt "mina" valpar ibland. Då lär jag känna dem ordentligt och vet också att de är välskötta och har det bra i sina familjer.
 
 
 
Den 15 oktober åker jag, Ulla och Ullas matte Malin till Lilla Edets brukshundsklubb. Ulla har äntligen kommit med på ett MH! (Mentalbeskrivning hund). Resultatet är mycket bra. Hon visar att hon är en stabil hund, som reagerar med lite rädsla inför ljud och överraskande moment och inte har någon kvarvarande rädsla precis efteråt. Stolta och nöjda åker vi hem och Ulla sover gott bak i bilen. 
 
 
 
Första lördagen i oktober är Ellen, Märta och jag på plats på Eds brukshundsklubb. Ellen ska tävla bruks, appellklass spår. Jag har tyvärr inte hunnit spåra så mycket med henne som jag tänkt, vilket visar sig denna tidiga morgon.

Normalt är hon en duktig spårhund, men min nervositet och den ovana tävlingssituationen visade sig på hennes spårning. Hon är desto duktigare på lydnadsplanen, med några riktigt höga poäng. Sammanlagt får hon 203,5 poäng och blir godkänd. Så jag är nöjd i alla fall.
 

 
 
Ännu en dag i vallningens tecken. Vi är hos Pernilla och Osvaldo tillsammans med Märtas uppfödare, tre av Märtas syskon och några beardisar till.

Märta uppskattar verkligen att få träffa och leka med sina syskon. Maya, Beppe och Shanti är alla duktiga inne hos fåren. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas nästa gång de får träffa får.
 

 
 
Den 22 september kommer ännu en hund ur E-kullen hit för att bo här en vecka. Denna gång är det Lufsen.
 
 
 
Lördagen den 10 september är det vallning hos mina valpköpare Pernilla och Osvaldo.
De har en gård med bl a. får som vi ska få prova på att valla. Funny och Ulla kom med sina familjer och båda är duktiga i fårfållan. Jag hade med mig Elvis och Märta. Ingen av dem "tände" till fåren denna gång, men kanske nästa gång så...
 
 
 
Den 3 september är det dags för Eddie (Elvis bror) att bo här 9 dagar när familjen är på utlandssemester. Han är lika pigg och glad som sina syskon trots den relativa höga åldern (9,5 år).
 
 
 
Sista helgen i augusti är det dags för utställning igen, SSRK Gustafsberg. Penny blev 1:a championklass med CK, 2:a tik och fick reserv-certet. Så nära certet vi var, det sista hon behöver för att bli svensk utställningschampion. Bättre lycka nästa gång!
 
 
 
Den 21 augusti är det welshträff hos kennel Grimmhills Penny uppfödare. Penny och jag är där, och hon får lrka, träna och umgås med sina släktingar. Alltid lika kul att gå på dessa sammankomster!
 
 
 
Sista söndagen i juli är det utställning i norska Moss. Märta blir Bir-valp och Ulla får fin kritik.
 
 
 
Under sommaren går Märta och jag på valpkurs i brukshundsklubbens regi. Det är skönt att vara deltagare ibland och bara kunna koncentrera sig på sin egen hund. Märta är duktig, speciellt på kontaktövningarna. Hon är en rolig hund att träna, gillar både godis och leksak som belöning.
 
 
 
Första söndagen i juni var det SKK utställning i Vänersborg. Penny och jag var på plats och resultatet blev 1:a championklass med CK.

Dagen efter fyller Ellen 5 år och hon och Märta är anmälda till inofficiell utställning i Uddevalla. Det ösregnade den dagen så ve blev genomblötta, men är nöjda med resultatet: Märta BIM-valp, Ellen BIR och BIG-1.
 

 
 
Ibland går det inte som man planerat och hoppats i livet. Så var det för Elvis familj. Elvis är en pigg och glad beardisherre på 9,5 år. Tyvärr fick hans lillhusse svår allergi för bl a. hund och de kunde inte behålla honom hur gärna de än ville.

Jag förstod deras situation och erbjöd mig att låta honom flytta tillbaka till oss.  Han anpassade sig relativt lätt i flocken även om det inte är lätt i flocken även om det inte är lätt att ta emot en hund som hela sitt liv levt som ensam hund, med allt vad det innebär. men hundar är otroligt anpassningsbara och jag tror att han nu har anpassat sig bra och är trygg hos oss.
 

 
 
Den 18-19 juni är det dags för ännu ett lydnadsläger i Onsala. Linda Jönsson är instruktör. Hon har haft beardisar i många år och har lyckats med bedriften att få tre av dem att bli lydnadschampions!

Hon gav oss väldigt bra tips på hur vi kan träna våra beardisar på bästa sätt.

Även denna gång var Ellen, Märta och jag inbjudna att bo hos Christina. Tusen tack!
 

 
 
Sista söndagen i maj var det dags för Västkustvalpen i Göteborg. Märta och tre av hennes syskon deltog. Märta blev BIM-valp och hennes bror Beppe blev BIR-valp. Det var en mycket trevlig dag och det är alltid lika kul att träffa Märtas uppfödare och hennes syskon.
 
 
 
I slutet av april var det dags för mig att vara instruktör på ännu en valpkurs på Strömstads brukshundsklubb. Denna gång var det 9 deltagare. Det var ett härligt gäng som fick lära sig grunderna i vad en valp bör kunna.
 
 
 
Den 16-17 april är det lydnadsläger i Onsala. Ellen, Märta och jag fick förmånen att bo hos Christina, Märtas uppfödare hela helgen. Tusen tack!

Det var ett lyckat läger och Berit och Charley Sjöberg var instruktörer, och gav oss många tips om hur vi kan träna våra hundar.

På hemvägen på söndagen stannade jag hos Rolf och Marita, Pennys uppfödare och hälsade på Theas treveckors-valpar. Den är underbara!
 

 
 
SSRK har utställning i Bohus den 10 april, på Pennys födelsedag. Penny blir 2:a championklass med CK.
 
 
 
Den 25 mars flyttade Märta hem till oss. Det var många år sedan jag köpte in en beardisvalp. Det ska bli så roligt att få följa hennes uppväxt och upptåg!
 
 
 
Helgen den 19-20 mars var jag på Valpspecial-kurs i Stenungsund i brukshundsklubbens regi. Det mesta var repetition, men det är alltid bra att friska upp minnet och roligt att få träffa hundfolk och diskutera allt som har med hundar att göra. Ellen fick vara med ena dagen och Penny den andra.
 
 
 
Den 8 januari var det årets första utställning, nämligen My Dog i Göteborg. Penny var anmäld. Hon skötte sig bra i ringen, men föll inte riktigt domaren i smaken, utan fick nöja sig med 1 ökl.